Idag besökte jag Googles Sverigekontor nära Centralstationen i Stockholm. Jag blev bjuden på lunch i deras egen lilla matmarknad av Martin Eriksson, Staffing Business Partner på Google.

Han berättade att han varit på Google i 10 år och hunnit jobba både i Stockholm, Kalifornien och på Irland. Martin berättade om den speciella kulturen man är mån om att odla på Google. Att man vill hjälpa de anställda att gå familjepusslet att gå ihop med alla möjliga kringtjänster som de anställda behöver. Han berättade att alla “Googlers” får fylla i en omfattande medarbetarenkät varje år. Alla anställda kan se alla chefers resultat, hur nöjda de anställda är under respektive chef.

Kontoret var mer en fritidsverksamhet än en arbetsplats. “Vill man gå och spela musik, kan man göra det här” säger Marin och öppnar en extra tjock dörr till en replokal inredd i purpurröd tung sammet. Vidare till snickarboden där en 3D-printer står och skriver ut fantasy-figurer.

Vi pratade om att tänka “det löser sig nog”-mentalitet. Att det kan vara både bra och dåligt. Att man som chef kanske tar lite lätt på de anställdas oro inför olika saker. Vi pratade också om att han som chef har han haft en löpande dialog kring förväntningar. Det kan handla om när man förväntas svara på mail. Martin menade att det är stort eget ansvar att avgöra själv om man vill svara på mail på kvällen eller inte. Vissa personer blir stressade av att inte få kolla mailen kl 22 på kvällen, medans andra inte kan sova om de gör det för att “jobbhjärnan” går igång. Det är nog viktigt att ha en medvetenhet om sig själv; om man är en “segmenterare” som inte vill ta med jobbet hem eller en “integrerare” som gärna blandar jobb- och fritid.

Snart kommer du få fortsätta följa vårt intressanta samtal med personer på Google i ett nytt avsnitt av Prestationspodden.

Dela detta: